Pages

Thursday, December 22, 2011

DUnia tidak berpuTar di sEkelilinG anda seorAng sahaja

mengerti?
certain People memang macam tu
and rasa mereka harus sentiasa di hadapan, tidak boleh di"overshadowed" by others.
and the most pathetic thing  is, being SELFISH....:)

Trust me, semua orang special...they are gifted in their own way, they are gifted even
the world tak acknowledge pom, they are pretty even orang xpuji melambung².

Well, just be happy and berbaik sangka dengan orang and tak payah nak bersaing untuk perkara
yang xworth it...:)

Monday, December 19, 2011

The pleasure is mine..:)

The hobby from my childhood, i guess, it has been forgotten sejak belajar untuk menjadi guru
bahasa Perancis..;p
well, tiba-tiba terpanggil untuk menyelongkar barang lama dan terjumpa koleksi paperdolls yang dibuat semasa zaman muda.hehe. *terasa tua plak now*


<3<3

and i guess right now, i'm giving myself a chance to indulge with something that i love the most

ART <3

yelah, before melangkah masuk kembali untuk semester terakhir yang semestinya super bz!
so, let's PLAY sampai lebam! hehehe..:p

love, Rosie...:)

Sunday, December 18, 2011

Mon SUPERBEAU!


Dear my SUPERBEAU,
thank you so much!
i had so much fun and memories with you
selama 9 bulan ini.

JTF!
<3

Friday, December 16, 2011

Rindukan internet yang laju

Benda yang paling dirindui di France adalah kelajuan internet di sana.
Yang selebihnya, biase² aja..haha

Kat Malaysia ni, kalau pakai broadband yang limited penggunaannya..nak
update blog pun tak mampu kenkadang..Tapi, alhamdulillah hari ini internet well behaved skit.hehe

Banyak plan yang nak dibuat semasa cuti ni, tapi tulah
kita hanya mampu merancang...Tuhan yang menentukan..finally,
melangut kebosanan sambil membesarkan badan tanpa sebarang aktiviti...

T,T

Bella's dress!

front view


back view *daring u'oll!*

Dengan sedikit ubahsuai..it'll be perfect!
hehehe
*berangan mode*

Thursday, November 3, 2011

KENAPAKAH?

xtahu di mana silapnya....

Tuesday, November 1, 2011

Monday, October 17, 2011

Anak nabi kita!

Masih ingatkah kita pada nama-nama anak nabi kita?

ikut saya!

Anak nabi kita
Ada tujuh orang
Tiga laki-laki
Empat perempuan
Kasim Abdullah Ibrahim Fatimah
Zainab Ummi Kalthum
Siti Rokiah



p/s: terpanggil untuk menulis post ini setelah a friend of mine *IA bakal saudara baru* bertanya nama 
anak-anak nabi kita...:)

Saturday, October 15, 2011

Everyone is pretty...in our own way

 Barbies body is anatomically impossible

kenapa mesti menyeksa diri sendiri untuk kelihatan  cantik?

Love yourself, because u r special!
:)

Friday, October 14, 2011

Friday, October 7, 2011

:(


Kadang- kadangorang yang paling dekat dengan kita itu adalah orang yang paling menyakiti hati kita.”

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…

Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

Monday, September 19, 2011

...

rindu serindu rindunnya

rindu pada masa itu

ketika ibu masih bersama

T,T

Thursday, August 18, 2011

We are five months!


i'm blessed! 
alhamdulillah..:)

Monday, August 15, 2011

insyaAllah

mahu jadikannya sebagai pakaian rutin..someday..:)


i heart JUBAH...<3

Sunday, August 14, 2011

ya, saya kuat orangnya.

:)


i miss you so much mother! :)

Saturday, July 30, 2011

Malaysia

selepas almost a month, baru berpeluang menjengah ke blog

too much things happened


dan sangat menyakitkan..:(

Friday, July 1, 2011

Humaira' nama diberi.


first time rasa sedeh nak balik, sebabnya? nak tggl rumah ni haa.T,T
J-3!

Thursday, June 30, 2011

J-4

it's 30th june already!

and i'm soo excited!

Wednesday, June 29, 2011

J-5

hari ini all out settlekan semua bende,
mintak² da ok semuannya

ticket flight da dapat
ticket train da dapat

Now, tawakal kepada Allah, semoga semuannya berjalan dengan lancar.:)

Monday, June 27, 2011

Love of my life



anauhibbukifillah. 

Bersabarlah Duhai Hati



Risky sangat ke?

dilema.

cukop masa tak kalau flight kol 12.30 tengahari, tapi sampai kol 9.30 pg kat epot?

Ya ALLAH, permudahkanlah urusan hamba-Mu ini.

Sunday, June 26, 2011

J-7

There's always a way out.

Thank you my FRIEND.

And yang paling penting,

THANK YOU ALLAH kerana memudahkan.

P/s: A good lesson for me to be a better person, a better slave.:)

Saturday, June 25, 2011

mean people!

i'm officially closing my ebay account

because of

IDENTITY THEFT AND SPAM, AND² SPOOF EMAILS!

i hate it when someone sent me an email saying:

"There is a shipping number showing you shipped on 6/2/2011 but no tracking data, only that post office has received info on shipment, what is up has it been shipped or not, and if not when do you plan to ship the item?? I will give younegative feedback!!!!!!!. thank you".


hello, i don't even sell anything at ebay..!
what a scary world, people can manipulate other's property to trick others.
sigh....Dugaan².


Ya ALLAH, permudahkanlah urusan hamba-Mu ini. 

J-9!

dugung² * bunyi drum* hehe

Ya ALLAH, permudahkanlah semua urusan hamba-Mu ini!

i can't wait to go home, pulang kepada yang mengasihi dan merindui, kepada yang dikasihi dan dirindui!

Thursday, June 23, 2011

Des défis du temps qui reste

"Dan apa sahaja musibah yang menimpa ke atas kamu adalah disebabkan oleh perbuatan tangan kamu sendiri, maka Allah memaafkan sebahagian besar dari kesalahan-kesalahanmu." Surah al-Syura (42:30)

Tuesday, June 21, 2011

Too sweet for words



Firman Allah s.w.t.  di dalam surah al-Rum ayat 21:
Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu. Sesungguhnya dalam hal itu terdapat tanda-tanda kekuasaanNya bagi orang-orang yang berfikir.


Monday, June 20, 2011

l'enfance


There is a garden in every childhood, an enchanted place where colors are brighter, the air softer, and the morning more fragrant than ever again. 

sometimes

i would like to go back to my childhood times
because it's tiring to become an adult.

oui, c'est vraiment fatigant.
sometimes you can't freely let out all your anger and sadness.
and, at the certain point,
instead of telling people that you're not okay, you give them the brightest smile.

My graduation day!



the photos of me are soo bajet..pfff..hahahaha

Saturday, June 18, 2011

My wish 2

The lost that i've been going through makes me having the desire to gather all the peoples that i love dearly in a place
and spending the rest of my life with them.

it's not that i'm not accepting the qada' and qadar....hanya mahu mengadu.
and tempat mengadu yang terbaik adalah Allah.

senjata seorang mukmin adalah Doa.

rest in peace my love ones.

Kelakau depa ni!



hehe, thanks for giving me a good laugh!

Trois mois oredi!


merci beaucoup! :)

Friday, June 17, 2011

Tears in heaven

Rest in peace my dear Aunty, Sunab.


Death leaves a heartache no one can heal, love leaves a memory no one can steal.

Al-Fatihah to my beloved aunty,
allayarhamah hajah Zainab Binti Yahya.
che su sangat² terkilan sebab xsempat nak balik Malaysia, i do really wanna meet u.
i love u so much.

Thursday, June 16, 2011

Song of the day

3 years, apa yang sudah berubah?

banyak

BANYAK

banyak

tak payah listkan di sini...

tapi yang pasti setiap perubahan itu pastinya ade kebaikan dan keburukan masing².
Afterall, i'm just a human being, xde kuasa merubah qada' dan qadar..semuannya terletak pada kuasa-Nya.

Menjawab soalan random

1.What have you been doing recently?
nothing much, been lazying around..owh, i just back from Paris for my graduation day.

2.Do you ever turn your cell phone off?
Yes, before nak naik flight or nak save bateri for saat² kecemasan.:p


3.What happened at 10am today?
i was at my friend's house, i was still on the bed.


4.When did you last cry?
err, tadi? :p


5.Believe in fate/destiny?
I do.

6.What do you want in your life now?
I want my ticket balik ke malaysia and elaun tertunggak! my family and my Boyfie *hehe*


7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
Jarang² bawak umbrella, kadang² prefer redah jer hujan sebab i love rain!


8.What's your favourite thing to do on the bed?
Internet surfing and bergayut! *hahaha*


9.What bottoms are you wearing now?
amoih, sebok jer nak tahu.


10.What's the nicest things in your inbox?
Rahsia! hahaha


11.Do you tend to make the relationship complicated?
Aaaaa, tatahula..hehe


12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
No, so far cukup xpayah nak pinjam barang orang.heee


13.What was the last movie you caught?
Monsieur Papa!


14.What are you proud of?
semua kurniaan Allah.:) *memang jawapan nak selamat*


15.What does the oldest text msg in your inbox say?
ni inbox mana ni? hp ka fb?


16.What was the last song you sang out loud?
Adam et Eve- Rien ne se finit


17.Do you have any nicknames?
banyak, u name it suma hado- dottie (my family), mek bok (family) su sha (auntie from thailand), bubur chacha (my coursemate), kak leha ( my poulet roti, hahahaa) uchinchaaa (awak! :p) isabella anak pak Dollah ( kawan² kampong) dan lain²..tak terlist haa.:p



18.What does the newest text say and from who?
"haha jsais pas, sat eh"- from my poulet roti, Ainaa.:p


19.What time did you go to bed last night?
awal! lepas tgk movie around 12 setengah gtu kot, or kol 1 pagi.



20.Are you currently happy?
i'm always happy! tapi sedeh sesikit uh biasola kang?



21.Who gives you the best advise?
kalau family my Along.:)



22.Do you eat whipped cream straight from the can?
yes i do! i take it directly from frigo and picit masuk mulut straight from the can. yummy²...:p



23.Who did you talk on the phone last night?
hehehe, Ahmad Mustafa Geoffrey and Ainaa.



24.Is something bugging you now
hurm..nyamuk!



25.Who was the last person to make you laugh?
Do i have to mention him again? it's AMG..hahaha




loh, da habes da??? hehehe

Tuesday, June 14, 2011

Impian baru

Impian baru saya a part of being a good teacher dalam jangka masa panjang adalah untuk
menjadi orang atasan KPM!

hahahahahahahah....
and i wanna do better.

tak betoi da neh, cepatla tiket sampai!!!

let's get started!



letop² jari * tanda nak start buat keje*
ok, tekadkan hati untuk mula mengemas and susun my luggage!
weeehaaaa!
21 days to go!

thump²!

Everytime i'm thinking about going back to Malaysia
my heart will be like:

thump²!!

i'm super excited!, sangat² excited...sssSSSangat ok!

tapi in the middle of my excitement, mesti terus down sekejap
memikirkan unsettled things here.

TT,TT

Monday, June 13, 2011

There goes my life as a student in France


Alhamdulillah
kesyukuran yang tak terhingga...

Saturday, June 11, 2011

Please be good tomorrow..:p

Paris- hari 1

i do nothing.
Duduk kat hotel since 12 pm and waiting for
My friends balik from merendek. i'm not going with them sebab i was so sleepy and i dun feel like pergi berjalan.

Tv la my bestfriend now neh.
Just finished watching "iron man" version francais. Layankanlah jer even i dunt really like movies non-VO.


Hotel F1 Paris-Porte de Montmartre.

Thursday, June 9, 2011

Paris...

i thought i'm not going to Paris anymore, but..tidak rupanya
Tomorrow morning i'm off to Paris for my graduation day.
the ceremony hari sabtu actually, but untuk mengelakkan kelewatan suma...akan bermalam semalaman di hotel.


well², i'll be home this saturday night!

Buah hati pengarang jantung



Some of my kiddos a.k.a my baby nephs n baby nieces...bila rindu kan, macam ni jadinya makcik diorang...cepat jer besar sorang², balik last year xleh jalan lagi si Ariana n si Arissa..Nuha xleh merangkak, still baby..tapi now, hiruk pikuk jer rumah Ayah Sin. tu baru 11 u ols..kalau bertambah lagi cane? jawabnya kene buat khemah ah belakang rumah sebab nak support kapasiti kaum kerabat kami.Having a big family is fun, seriously! Tambah² pulak kalau duduk di kampung.I miss la moments kami berkumpul. This year raya, kak Emma's clan xraya kat kelantan sebab last year da raya kat kelantan, so balik Penang la plak. *but i seriously hope that diorang akan pulang ke kelantan after raya first and second, if not kekurangan askar untuk dibuli ah makcik diktator neh :p*
Borak² ngan my angah yesterday tergelak besar mendengar cerita budak² ineh balik ke kelantan time cuti sekolah hari tu.Yang pompuan² baru nak bertambah dok bergadoh sesame sendiri..kecik² da  pandai bersaing, si kakak Mira buli si kakak Sarah;
" Kak sarah da skolah, kenapa kecik??? kak Mira lagi besar dari kakak sarah tau??"
apa lagi, bergomol la dua minah gedebe itu.
Yang si adik kepada Amira, Ariana makin otai, semua budak dia nak balun..well², nak tunjuk yang die budak kelantan, dan yang budak² lain dari wat-so-called key el uh xleh nak berlagak la ngan die sebab masuk kampung dia..haha, macam².
My angah told me that ade satu hari tu bila my aunty Mak su kene admitted kat hospital secara tiba², semua orang dewasa kalut nak ke hospital, yang budak² neh start melalak knowing that diorang akan ditinggalkan.
Apa lagi, my big bro yang memang digeruni budak² ineh mencekup sorang² bawak masuk kereta walaupun diorang meraung macam hapa dah...yang kelakarnya, semua budak² neh pakaian xlengkap, ade yang hanya berpampers jer...
bawak round kampung lam keta yang xbape nak besar (lil Viva), macam sardin sudah *this is what my angah said, even tak tengok, i can imagine that*
and owh yah, diorang still melalak even lam keta..sedeh sebab kene tinggal ngan mak bapak depa.:p
Sampaila my big bro bawak diorang kat rumah kawan dia di hujung kampung, si budak² kecik tu dijamu dengan keropok and air teh..terus terdiam..and sorang² dapat 2 hengget dari pakcik yang baik hati..*pfff, materialistik budak² zaman sekarang..hehe*

hurm, makin nak balik ni makin rindula..siapla kalau da balik..i headlock sesorang, hauhuahuahua *gelak jahat*

24 days to go!

^,^

D's song



before this, i would like to have this song for my wedding video..but, i guess i changed my mind..because...because...

nevermind.:p

however, it will remains as one of my fav songs.:)

the countdown..is now begin!

25 days!


*big grin*

Wednesday, June 8, 2011

Ya ALLAH YA TUHANKU

u don't have to cry out loud your feeling

because, 

ALLAH can hear everything even u don't utter any word.

*Ya Allah, give me some strength.* 

Sunday, June 5, 2011

masa, silalah cepat berlalu!


This sight is killing me.
i

need

to

go

home.


i miss my mother sooo much!

Wednesday, June 1, 2011

Teenage Muslim girl stoned to death for participating in beauty contest in Ukraine.

kenapala this kind of side of Islam yang tiap² hari media nak tunjuk?


"This is just another stupid group of people committing crime and abuse the Syaria law. This kind of people made all Muslims look like criminals."- petikan dari komen one of the readers, and i agree with that.


it's 1 jun already

i cant wait for july to come! *kalau balik july la kan*

balik Malaysia, hoyeahhh!!

Monday, May 30, 2011

unspeakable

sometimes,

bila kita rasa sangat down with certain things that happened in our life,
the sadness is so unspeakable....u cant even share it with anyone else.

now, it's better to close your eyes and hoping that
bila bangun esok pagi..all the pain and sadness da xde dah.

so,

good night world.

...

Wednesday, May 25, 2011

saya jakung!

baru belajar buat ineh..tehee

Tuesday, May 24, 2011

SENYUM

senyum boleh kurangkan masalah tak?
sigh~~

stress sungguh kalau semua benda xpasti ni..nak balik pom tatahu bila..
TTT,TTT


Wednesday, May 18, 2011

Thank u!


thank you for the memories in the past two months..
je t'aime fort.

Last trip to Paris

it was fun,

but...sakit badan and kaki xpayah cakapla..
plus, muka da belang² sebab kat Paris sangatla panas...hurmmm..

i'm glad to be home after almost a week kua dr besancon..:)

Tuesday, May 10, 2011

3 YEARS lepas, AND 3 YEARS lagi

3 YEARS lepas, AND 3 YEARS lagi
3 tahun xlama sangat pun, pejam celik pejam celik...da pom berlalu..
just like my tempoh belajar here..sangat xsangka dat i'll leave this place for good in less than 2 months..
balik malaysia..looking forward for another 3 years...:)
insya-Allah..:)

Monday, May 9, 2011

i wish i wish

i wish that i have one more year here
hahah

sebabnya?

i wanna get this for my baby SONIA..:p

                 
           SONY OBJECTIF PANCAKE SEL-16F28 16 MM F/2,8


omma, mama, mak, umi but mine is MEK!



happy mother's day my dearest mother, PUAN MAIMUNAH ALI...heee, che su love u sooooo much, da tiga kali che su xde di malaysia pada bulan May...this time is the last one..i'll be home after after after after this.:)
hurm, xnak buat post sedeh² pom....but tibe² rasa sedeh td sebab kol rumah i cant talk to my mom sendiri and wish happy mother's day...wakilkan kat my angah jela...dulu², masa kat mesia and first  year n second year my mother still boleh pick up the phone sendiri and bagi respon to my wish..hehe..but now, wakilkan jela...mem besar mahu berehat supaya get well soon...:)

MEK,

thanks for being a great mother for me...Allah sangatla pemurah sebab kurniakan ibu yang baik macam mek..i'm sorry that after che su masuk asrama until now, che su tersangatla jarang boleh duduk rumah lama²..biasela, keluar merantau mencari ilmu..hehehe *poyo kn?*

and, kalau la boleh patah balik masa che su nak do better, jadi anak yang lebih baik..and i want to talk with u longer and lagi banyak drpd yang i used to be. che su still ingat that mek suka tanya che su ade bf ko dok..kekeke...now, che su sangatla jelous kalau tengok kawan² leh borak² lama ngan their mom, sharing² story...i wish i can do the same..but, it's ok..Allah knows best. Allah ambil sesetengah nikmat untuk gantikan dengan nikmat yang lain...everything happened mesti ada hikmahnya...
someday, bila che su da kahwin, i wanna be a good daughter in law like u, a good mother like u, a good grand nanny like u....iA...

i            love                you                to         the           fullest..!

Friday, May 6, 2011

Thursday, May 5, 2011

where are uuuuu???

ketip kuku anda di mana?? 
kuku ku da macam hapa da neh...ade gaya nak cakar muke sendiri lagi neh
*urgh sgt xselese, rasa cam nak potong pakai gigi jer, puahahahaha*

Wednesday, May 4, 2011

apa yang terjadi pun, it'll remains the same!

It’s easy to get discouraged when things are going bad, but we shouldn’t lose heart.


yes, i cried...i rebelled...but,


not a bit pom ade benda yang berubah..dari mula sampai di saat ini. owh ya, ade yang berubah tapi 
perubahan yang positive..:)






bla²..melalut la bila da kering ideas nak buat assignments.
seriously!


xpa nisha...sikittttttt jer lagi!


chayok²!

Tuesday, May 3, 2011

u r doing just fine..
dun get discouraged

xbest pom, tapi better buat.

being honest is not easy


but

berkatala benar walaupun pahit..:)

Sunday, May 1, 2011

tick tock

staring at the clock...

...

.....

......


let's get bz!

p/s: i miss you.

Friday, April 29, 2011

diet air?

betol ke boleh kurus kalau banyak minum air?
like serious?
a friend of mine told me this..

*patutla berat i turun lately, sbb i banyak minum air kot?? (dengan nada perasan)*

Thursday, April 28, 2011

therapy..








yes, i love clothes


Wednesday, April 27, 2011

lend me your shoulder please?
i need to cry my eyeballs out.


SERIOUSLY.

i really need my

Family right now. they know me the best. They know how to make me feel better.

u noe what?


People change. They come and go. Those who need you will stay and those who don’t will leave. You have to accept the reality. Sometimes it hurts but sometimes it can be a good thing. You can never please everyone. That’s just how life is.


indifferent

it's a good thing...yes, because it's tiring to please others. 



Tuesday, April 26, 2011

May is gonna be fun!

seriously i cant wait for May to come because i know it's gonna be fun!


first is:


i'm going to Paris for tak tahu kali keberapa..*xingat*, and² yang lagi excited is..i'm going to Disneyland for the second time...weeeeeeeee *scream kids!*


second is:


i'm going to spend my weekend with my lovely collegues of my university. xingat nama dat place but for sure it's a wonderful place. guess what? i'm going to try some benda menarik there. one of them is "le dévalkart", something like go kart tapi kat litar semulajadi..heee.


Dévalkart


Oh yeah, nampak ade cam paragliding gak. mesti best kan?


ok², tahan dulu excited ineh sbb i have to settle my 3 assignments dulu. sigh~


p/s: Tadi tengok video pertunangan Ashraf Muslim, my ex lelaki idaman..hahahah.. i cant believe that i liked him before...siap simpan gambar lagi dalam hp. like a freak kan? Happy for him, xjeles sbb i've changed my lelaki idaman and i guess far better than Ashraf Muslim*in my eyes of course*.


bye²..:p

hello there, my own Wentworth Miller aka Michael Scofield ! :p

*maapkan ke"kejuan" saya*

Monday, April 25, 2011

*long sigh*


pindah ke twitter yok?

Sunday, April 24, 2011

beautiful yet so heartbreaking



i cried like a little kid while watching this video..normally banyak pasal kasih ibu kat anak², but this song pasal kasih sayang ayah kepada anak²...

in one word;

amazing!

hello ubat batuk

hai, long time no see
i need u back
after few months..
hurm,

i still remember last year after cuti summer di malaysia
i've been batuk² about 3 months..langsong xde tanda² nak stop..
and i became pengguna tetap ubat batuk..almost seperti penagih even tidak sembuh²
tidur pom mula la terganggu, yang paling kesian my roomie..because kadang² tiba² tgh in deep sleep
terbangun batuk² yang dasyat sampai termuntah...but still, i was so stubborn. xnak ke hospital
because i hate things here, esp when u r sick, it's so difficult nak dapatkan treatment *bla², excuses*
nak pulak time tu nak masuk winter..terbaikla dengan sejuknya..i was quite scared act at that time..because u noe..takut ade masalah lain. but alhamdulillah, it faded away after few months...xsedar pom, tahu² da dapat tidur lena...hurm

but now the batuk² is back..
2011 is a year di mana i gt sick easily...dalam spring ni dah kali ke3 since awal thn...nothng worse,
just batuk², selsema etc..and demam a bit. but it's ok..bukan nak mengeluh, because u noe..sakit adalah cara kita membayar denda dosa² kecil yang kita da buat..ALLAH gives me chances to kurangkan dosa yang entah banyak mana..wallahualam..*it's scary thinking that everyday our sins makin menimbun instead of good deeds*

hurm...

Saturday, April 23, 2011

things changed, so do i am.

i cant believe that i rarely watch korean series and their variety shows now...i used to be so crazy about them until i can speak and understand a bit their language, even without a proper korean lesson..

maybe this stuff are meant for youngsters jer kot
*talking like an adult*

hik²

Rest in peace my dear uncle

Death leaves a heartache no one can heal, love leaves a memory no one can steal.  


al- fatihah for my late uncle, Cikgu Haji Ibrahim
semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang² yang beriman.




after this bila nak tulis alamat rumah sendiri mesti akan sedih because most of us in Kampung Petani Sering guna alamat:


D/A Cikgu Ibrahim
kg Petani Sering,
16150 Kota Bharu
Kelantan.


because he's no longer with us..





need some fresh air


it's spring time nisha, à la nature!

Friday, April 22, 2011

Aku mndengar Rasulullah s.a.w mnceritakan drpd Tuhannya yg brfirman: 
'CintaKu berhak untuk orang yg bercinta keranaKu,cintaKu berhak untuk orang yg saling tolong menolong keranaKu & cintaKu berhak untuk orang yg saling berkunjung keranaKu.' Orang yg bercinta kerana Allah berada di atas mimbar drpd cahaya dlm naungan Arasy pada hari yg tiada naungan kecuali naunganNya."
(Hadis Qudsi Riwayat Ahmad)

Ya ALLAH, Kau lindungilah hambaMU ini

"kalau kite dah rasa semua nikmat sebelum kahwin, bile dah kahwin, dah xde rasa ape dah. bile kte ikut cara Islam, kte akan temui segala keindahan."

so true,

perasaan cintakan sesama insan sangat berbahaya bila melebihi cinta pada-Nya..kita rasa
kita sudah menjaga batas sewajarnya, tapi xsedar sudah terlangkau batas yang sewajarnya..
hurm..xperlu menunding jari, tanya diri sendiri..
adakah kita melakukan perkara² tidak sepatutnya kita lakukan dengan pasangan yang kononya sangat dicintai melebihi segala- galanya?
this is a reminder to myself too, so far i can take care of myself..because of one thing that i really like everytime i'm in a relationship, not exactly like..but rasa sangat penting..it's

DISTANCE

yup, jarak is good actually..especially when u r still young and cant think straight.
Even distance also can destroy a relationship...but think positively, kalau someone yang kononnya sangat sayangkan kita xdapat tahan cinta jarak jauh, maksudnya he or she xcukup sabar untuk menanti saat yang sepatutnya...when everything is HALAL. dan berpendapat, cinta hanya akan semakin kuat bila berdekatan...bila makin jauh, rasa sayang makin kurang sebab xdapat nak tatap wajah pasangan and dating tiap² hari..dan mulala nak cari yang lagi dekat. don't cry ya eyeballs out, he or she don't deserve u. he or she just buktikan yang die takdela ikhlas sangat pun dengan anda...hurm..
i dont know exactly why tiba² nak menulis something like this, but yang pastinya saya just nak ingatkan diri sendiri...yang,

in few months, the distance is getting shorter..and PLEASE,


HUSNISHA
u should noe what u should do..and should'nt do..:)
i'll be ok by tomorrow..iA

3 mois

3 Monate
3 bulan
3 meses
3 달

Thursday, April 21, 2011

this is how everything works

life's so scary

but 

the truth is...

everything is SUNATULLAH...

dan ALLAH is the best best listener....

"ALLAH is the best listener. You don't need to shout nor cry out loud because He hears even the very silent prayer of a sincere heart"

not officially en vacances

yes, that's the truth even da habis semua paper
because,

got 3 more works à rendre ;

  • Compte rendu pour le cours de la methodologie d'observation (6 may)
  • Compte rendu pour le cours de l'apprentissage de langue inconnue (before 9 may)
  • Compte rendu pour Emilie (5 may)
and the worst thing is, i din even start to do any of them...
too lazy when u noe that u should be en vacances instead of doing unending works...


still in the mood "loitering around"...

sigh~