Pages

Sunday, November 22, 2009

Monday, November 2, 2009

tik tik bunyi hujan...

how fast mase berlalu...n now its time to back to skool..

sigh~

tik

tik

tik


OUTSIDE....it's raining heavily and i love that...<3

p/s: post yang tada pekdah...:p

Sunday, November 1, 2009

Adam,mengertilah...

Adam,mengertilah...
Hawa bukanlah insan yg kuat..
bukan juga insan yg bisa menahan nafsu..
tatkala diri diuji, Hawa sering tewas...
tewas dgn godaan syaitan & nafsu sendiri..

Adam,mengertilah...
sungguh, Hawa telah cuba melakukan yg terbaik..
agar diri ini tidak menjadi fitnah dunia...
telah Hawa cuba menjaga diri ini sebaik-baiknya..
Hawa sedaya upaya menjauhkan diri dari tabarruj..perfume, make up, perhiasan...
telah Hawa elakkan sejauh-jauhnya..
namun mengapa masih Adam tertarik pd Hawa yg serba kekurangan ini..

Adam,mengertilah...
Hawa ini berjiwa lembut...
sukar untuk Hawa menolak bila Adam meminta...
Hawa tau permintaan Adamtak mungkin membawa Hawa ke kancah maksiat...
namun, Hawa lemah...
Hawa takut zina hati...

Adam,mengertilah...
setiap kali 'sms' diterima..
Hawa keliru...
ingin sekali Hawa membiarkan sahaja..
tapi Hawa akur tuntutan sahabat...
Hawa tewas...
Hawa reply juga...
mengenangkan Adam adalah sahabat....

Adam,mengertilah...
setiap layanan yg Hawa beri hanya sekadar membantu..
mungkin Hawa adalah antara kasih sayang Allah yg dikurniakan buat Adam..
memudahkan perjalanan hidup Adam..
jgn disalah tafsir apa yg Hawa berikan..

Adam,mengertilah...
Hawa mengharapkan Adam menjaga Hawa..
namun,bukanlah 'couple' yg Hawa pinta...
tp cukuplah sekadar tidak memandang Hawa..
cukuplah sekadar menghormati Hawa sebagai Hawa..
jgn dipinta apa yg tak mampu Hawa berikan..
kerana Hawa milik Allah sepenuhnya...


Adam,mengertilah...

p/s: Terkedu seketika mengenangkan diri tidak sebaik HAWA yang digambarkan...long way to go....

Friday, October 30, 2009

SYNDROM bangun awal time cuti

stp cuti or weekend memang selalu gtu..I cnt sleep lama2..dono y..mesti akan bgn pagi2...kalau hari skolah bukan main liat ag..tapi kalau hr mggu laju jer bangun..i tot if badan leteh mestila lama skitb leh tdO..but tup2 buka mata, kol 8???????

hahahha...maybe it shows me that i haf to do some exercice early in the morning la..hahah

jogging???

tapi sejuk lerrrrr...kabus pom still tebal..

today ade GRANDE BRADERIE,

its like a big sale la..everythng become cheaper...

n i need to buy myself winter wear

well, kesian kat certain my frens yang kua g travel..diorang xsempat merasa dis braderie..hahahah...tapa2, nnt aku tolong shoppingkan ok???

p/s: wat a beautiful scenery outside..everythngs turned red..

CROCSmania

Just back from NICE.....my head's spinning..seyesly very tired..travelling made my body getting older...cos everythng gt stuck..hahah

too much to tell, but sometimes thngs better left untold..r8?

just now browsing around, i found somethng soo alluring to me...hehehe..

As a CROCS lover...

voila..






my taste getting weird nowadays, i tend to like stuffs with animal's prints..
spooky r8? but i just love them...
p/s: need to sabar a bit...dahulukan benda yang penting..sabar nisha..hehehe


Sunday, October 25, 2009

hello2 blogieee..

seyesly, i almost frgt dat i haf a blog..heheh..btw, theres sooo much thng to say, but xde kerajinan untk bercerita.. i lost my passion of berblogging, agpom im not dat good..not vy gifted at writing..
well, now im officially a university student...univ of franche comté..wheww, life kt u mmg mencabar, dengan masalah language barrier sumtime, even da sethn lebeh dok cni im not so good in french, still lack of confident, maybe because of tada kawan french sgt..ekceli tada pom..ssh nk berkwn ngn mereka2 kos diorg suma da ade click masing2, nak plak kami msk trs second year, lagi la payah...lam kuliah plak, nk tls nota kdg2 pyh gak, prof ckp laju n ketdkfahaman melanda..hahah..
n now, i start to leran spanish, crazy r8? mmg cr nahas dgn blaja ag, but its quite fun kos tada la pyh sgt, kalau nk kopare ngn french, french is way too hard..plus, cekgu french sgt baik n cute ( like aynaa said)

n today, cni da kne tukar jam da, ms summer kene tolak satu jam..bla da start musim br ni, kene tmbh 1 jam plak..n indeed, i realized quite late of dis change..hahah..seb bek ade kawan yg buat shout kt ym..kalau tak aku akan kalut la nnt, plus, tonight im going to NICE, holidayyyyy..meeting frens..plus, kalau ade ms maybe ke MONACO N TOULON...

well, selamat berjalan to myself, semoga nisha xengross sgt cos i still haf hw to do..heheh


tchao!

Thursday, August 27, 2009

SEPULUH ADAB-ADAB BERPUASA DAN SOLAT TARAWIH

sempena bulan ramadhan yang baru sahaja melabuhkan tirainya, i would like to share wat i've read from a site...;)

Setiap orang yang mengerjakan puasa perlu mematuhi beberapa peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut, antara yang terpenting ;

i. menjaga lidahnya dari berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena mengena dengannya,
ii. memelihara mata dan telinga dari melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh Syara’ dan yang sia-sia,
iii. mengawal perutnya dari merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilakn pemakanan yang halal lagi bersih, Ulama silam pernah berpesan : “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka ?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri dari terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal.
iv. berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan dari mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda, kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimana maksud sabda Junjungan saw : “Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran dari puasanya melainkan lapar dan dahaga!” [an-Nasaei] Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang Islam samada mereka sedang berpuasa atau tidak, apatah lagi bagi yang berpuasa ianya lebih dituntut dan diwajibkan. Sabda Rasullah saw : “Puasa itu adalah ‘ perisai’, sekiranya seseorang dari kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakana kepada orang itu : “Saya sedang berpuasa”. [al-Bukhariy dan Muslim]
v. janganlah membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan besederhanalah pada keduanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang, hatinya ceria, itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai.
vi. jauhikan diri dari mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja di bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Pengembelingan diri di dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadhan. Mereka yang menjadikan keinginan nafsu perut sebagai tunggangan akal mereka ketika berbuka yang menyalahi kebiasaan pada bulan-bulan lain sebenarnya terpedaya dengan pujukan Iblis dan rayuannya yang bertujuan menghilangkan barakah (berkat) ibadah puasa mereka, ni’mat limpahan ketenangan dari Allah swt, kekusyukan diri ketika bermunajat dan berzikir kepadaNya. Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakananya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas melakukan ketaatan kepada Allah swt. Sabdanya : “Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya” [ Ahmad dan at-Tarmiziy]. Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut : ‘Sekiranya perutmu kenyang angota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang’. As-Salaf as-Soleh (mereka yang terdahulu) mengurangkan perkara kebiasaan dan dorongan diri serta memperbanyakkan amal ibadat di bulan Ramadhan secara khusus bahkan itulah adat mereka sepanjang masa.
vii. tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadhan ini bahkan mengambil kesempatan yang ada bagi beribadat kepada Allah dan mengingatiNya sebaik mungkin. Justeru itu dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tangungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhiratnya.
viii. mempraktikkan amalan sunnah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ianya tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur. Nabi saw berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabdanya : “Ummatku sentiasa berada di dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur”. [Ahmad, al-Bukhariy dan Muslim].
ix. menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda Baginda saw : “Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa)”. [al-Baihaqi dan ibnu Khuzaimah].
x. memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat Tarawih, witir dan sebagainya. Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat Tarawihnya sepertimana amalan kebiasaan sebahagian besar mereka di masjid dan surau. Perbuatan tersebut menjejaskan mutu ibadah solat Tarawih mereka kerana meninggalkan ‘wajib-wajib’ solat tersebut seperti ; meninggalkan tomakninah semasa ruku’ dan sujud, mencacatkan bacaan al-Fatihah sebagaimana sepatutnya lantaran ingin kecepatan dalam mengejar waktu sehingga meninggalkan makmum di belakang tertinggal rukun-rukun penting dalam solatnya. Amalan Tarawih seperti itu menjadi tidak sempurna dan berkurangan pahalanya. Kerana itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain, menyempurnakan qiyam, bacaan al-Fatihah, ruku’, sujud, khusuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya. Bagi makmum pula disyorkan supaya sentiasa bersama imamnya di dalam mengerjakan solat Tarawih itu sehinggalah selesai samada sebanyak 20 rakaat atau pun 10 rakaat. Sabdanya saw : “Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala qiyam semalaman” [an-Nasaei].

Wednesday, May 27, 2009

demam peperiksaan~

dalam mase xsampai 2 hari lagi aku
akan menempuhi exam yang ditakutkn sejak mula2 sampai kt france ni ag
hati aku asek resah jer..nk buat suma benda jd serba xkena..nak belajar mcm tada tumpuan
...rase serabut pom ade kadang2...Ya ALLAH, kenapala dengan hambamu ini..berikanlah ketenangan

sabarlah Husnisha
xlama lagi...

p/s: ;(

Monday, May 18, 2009

paris di bulan MAY

i just back from paris..mmg sgt meletihkn trip kali ni..nk tau napa?
kos kali ni pergi sbb nk g bli brg2 souvenir nk bwk balik mesia..pergi dalam kedaan rush, and balik pom cm rush..but alhamdulillah la, dptla suma bnda yg dihajati...
hari sabtu uh pg2 buta da bertolak dr besancon..lam tengahari uh da smpai paris n smpai ja tros pergi ke rumah encik yusri kos nak tggl barang..n then kua menikmati kfc, YEAH!
and then bermula la journey ke SACRE COEUR utk mencari brg2 yg dihajati
mmg rmai sgt org..pastu hujan plak...

aftaward, my friends and i nk g la ke kawasan eiffel tour utk bli souvenir lagi..tgh2 nk turun bawah tanah utk amik train, terdengar la sore

"nishaaaaaaaaaaaaaa...!!!!!''

UIK???

sapela pggl nm aku ni???

waaaaa....it's my skoolmate, ahmad mukhlis bin mamat n kawan2 die from ireland!!!!

xsgka dapat jumpa die di paris!

and then kami pergila same2 ke eiffel tour..
amik2 gmbr, bli brg kami pom berpisah kos dorg mau ke musee du louvre...adios amigo, glad to meet u in paris!

mlmnya kami dinner di kedai makan india, mkn nasik beriani same lassi mangue, i love ittt!!!!

esoknya pg2 lg bertolak pulang ke besancon...

p/s: NYARIS2 tertggl train..;p

Friday, May 15, 2009

Dialog Wanita Dan Lelaki

WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti).
Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena
tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI
mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya,
tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis
untuk
sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam
kesibukan
masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi
membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan
cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai
menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah
pertengkaran WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya
lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara
spontan
juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan
tulang
rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI
menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang
telah
tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air
mata,
WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk
berpisah.

"Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita
berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahunberlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri
tetapi
sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.
LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit
di
hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan
WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana
banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh
sebuah dinding pembatas.

LELAKI : Apa khabar?
WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI : Belum.
WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya
akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu
tahu nombor telepon saya kan?Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah
seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk
kopinya
dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit
itu
adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya
dia patahkan.

....

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita
cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu
datang
di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua
sudah terlambat....

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh
hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata kata
yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan
akan
menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar
risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan
akibat yang akan diterima??

Thursday, May 14, 2009

DIPOTONG TANGAN KERANA MEMBERI SEDEKAH

Dikisahkan bahawa semasa berlakunya kekurangan makanan dalam kalangan Bani Israel, maka lalulah seorang fakir menghampiri rumah seorang kaya dengan berkata, "Sedekahlah kamu kepadaku dengan sepotong roti dengan ikhlas kerana Allah S.W.T."

Setelah fakir miskin itu berkata demikian maka keluarlah anak gadis orang kaya, lalau memberikan roti yang masih panas kepadanya. Sebaik sahaja gadis itu memberikan roti tersebut maka keluarlah bapa gadis tersebut yang bakhil itu terus memotong tangan kanan anak gadisnya sehingga putus. Semenjak dari peristiwa itu maka Allah S.W.T pun mengubah kehidupan orang kaya itu dengan menarik kembali harta kekayaannya sehingga dia menjadi seorang yang fakir miskin dan akhirnya dia meninggal dunia dalam keadaan yang paling hina.

Anak gadis itu menjadi pengemis dan meminta-minta dari satu rumah ke rumah. Maka pada suatu hari anak gadis itu menghampiri rumah seorang kaya sambil meminta sedekah, maka keluarlah seorang ibu dari rumah tersebut. Ibu tersebut sangat kagum dengan kecantikannya dan mempelawa anak gadis itu masuk ke rumahnya. Ibu itu sangat tertarik dengan gadis tersebut dan dia berhajat untuk mengahwinkan anaknya dengan gadis tersebut. Maka setelah perkahwinan itu selesai, maka si ibu itu pun memberikan pakaian dan perhiasan bagi menggantikan pakaiannya.

Pada suatu malam apabila sudah dihidang makanan malam, maka si suami hendak makan bersamanya. Oleh kerana anak gadis itu kudung tangannya dan suaminya juga tidak tahu bahawa dia itu kudung, manakala ibunya juga telah merahsiakan tentang tangan gadis tersebut. Maka apabila suaminya menyuruh dia makan, lalu dia makan dengan tangan kiri. Apabial suaminya melihat keadaan isterinya itu dia pun berkata, "Aku mendapat tahu bahawa orang fakir tidak tahu dalam tatacara harian, oleh itu makanlah dengan tangan kanan dan bukan dengan tangan kiri."

Setelah si suami berkata demikian, maka isterinya itu tetap makan dengan tangan kiri, walaupun suaminya berulang kali memberitahunya. Dengan tiba-tiba terdengar suara dari sebelah pintu, "Keluarkanlah tangan kananmu itu wahai hamba Allah, sesungguhnya kamu telah mendermakan sepotong roti dengan ikhlas kerana Ku, maka tidak ada halangan bagi-Ku memberikan kembali akan tangan kananmu itu."

Setelah gadis itu mendengar suara tersebut, maka dia pun mengeluarkan tangan kanannya, dan dia mendapati tangan kanannya berada dalam keadaan asalnya, dan dia pun makan bersama suaminya dengan menggunakan tangan kanan. Hendaklah kita sentiasa menghormati tetamu kita, walaupun dia fakir miskin apabila dia telah datang ke rumah kita maka sesungguhnya dia adalah tetamu kita. Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud, "Barangsiapa menghormati tetamu, maka sesungguhnya dia telah menghormatiku, dan barangsiapa menghormatiku, maka sesungguhnya dia telah memuliakan Allah S.W.T. Dan barangsiapa telah menjadi kemarahan tetamu, dia telah menjadi kemarahanku. Dan barangsiapa menjadikan kemarahanku, sesungguhnya dia telah menjadikan murka Allah S.W.T."

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud, "Sesungguhnya tetamu itu apabila dia datang ke rumah seseorang mukmin itu, maka dia masuk bersama dengan seribu berkah dan seribu rahmat."

Wednesday, May 13, 2009

The Rain

If I were the rain,

I would look shiny and silvery

Drop to the ground.

I would drop down shining,

Like a rainbow,

Playing on an umbrella

Tapping on the windowpane.

I make beautiful music.



If I were the rain

I would make puddles everywhere.

I would drop from the sky,

Splatter on a windowpane.

If I were the rain,

I'd shimmer

As brightly as a star.



Today it's raining.

The drops of rain

Glimmer out of my window.

I hear the rain

Pitter, patter on the roof.

I love to watch the rain fall

From the sky.

I love the rain.


p/s: it's raining outside, and i feel loved...<3

Tuesday, May 12, 2009

;(

hati aku sakit dengar suara orang yang aku sayang kesedihan...
tatau apa yang aku boleh buat..i'm too young too understand dat matter..but aku tau how it feel when we face dat kind of situation...i cnt wait too see u, n comfort u...i cnt promise dat i cn make u happy, but at least u cn rely on me...u cn trust me..always..no matter how far i am...

just wait for me


just wait for me

AND U!


I HATE U! KINI dan SELAMANYA....noktah....


p/s: i love u...<3

L.O.V.E


Sooner or later we begin to understand that love is more than verses on valentines and romance in the movies.

We begin to know that love is here and now, real and true, the most important thing in our lives.

For love is the creator of our favourite memories and the foundation of our fondest dreams.

Love is a promise that is always kept, a fortune that can never be spent, a seed that can flourish in even the most unlikely of places.

And this radiance that never fades, this mysterious and magical joy, is the greatest treasure of all - one known only by those who love.



bulan may, oh bulan may!

da pukul 1 pg lebeh da..but mata ni masih ag degil tanak nantok
(tula, sape suh membuta ptg2..huhu)
blog ni byk diabaikan kos byk ag bnda lain yg lebih diutamakan

ekceli, bulan lima ni banyak bnda yg best and takbest

YANG TABEST

ade exam besar, DALF C1 ( 29/05/09)

Very nervous about dat exam kos i haf to pass it if nak masuk u dis september...sigh~

YANG BEST PLAK

jeng2...hehehhe


i'm



going



home!



BILA UH???


hehehehe....

a day afta dat exam

hati berbolak balik...

excited nak balik..but at da same time, takot nak exam....sigh~


p/s: mengantukla wahai mataku sayang..nnt aku tdo lam klas sok plak..;p

Sunday, May 10, 2009

imiss muh kiddos





p/s: che su cnt wait to see all of u...

selamat hari ibu, Puan Maimunah binti Ali!


Her love is like an island
In life's ocean, vast and wide
A peaceful, quiet shelter
From the wind, the rain, the tide.
'Tis bound on the north by Hope,
By Patience on the West,
By tender Counsel on the South
And on the East by Rest.
Above it like a beacon light
Shine Faith, and Truth, and Prayer;
And thro' the changing scenes of life
I find a haven there.


Mom's smiles can brighten any moment,
Mom's hugs put joy in all our days,
Mom's love will stay with us forever
and touch our lives in precious ways...

The values you've taught,
the care you've given,
and the wonderful love you've shown,
have enriched my life
in more ways than I can count.

I Love you Mom!

Sunday, April 26, 2009

My Mum is Amazing

She wakes up early in the morning with a smile
And she holds my head up high
Don't you ever let anybody put you down
Cos you are my little angel

Then she makes something warm for me to drink
Cos it's cold out there, she thinks
Then she walks me to school, Yes I aint no fool
I just think my Mom is amazing

She makes me feel
Like I can do anything
and when she's with me
there's no where else, I'd rather be

After School, she's waiting by the gate
I'm so happy that I just can't wait
To get home to tell her how my day went
And eat the yummy food, only my Mom makes

Then I wind her up cos I don't wanna bath
And we run around the house with a laugh
No matter what I say, she gets her way
I think my Mom is amazing

In the evening, she tucks me into bed
And I wrap my arms around her head
Then she tells me a tale of a girl far away
Who one day became a princess


I'm so happy, I don't want her to leave
So she lies in bed with me
As I close my eyes, how lucky am I
To have a Mom that's so amazing

Then I wake up in the morning, she's not there
And I realize she never was
And I'm still here in this lonely orphanage
With so many just like me

And as my dreams begin to fade
I try hard to look forward to my day
But there's a pain in my heart that's a craving
How I wish I had a Mom that's amazing
Would be amazing

Friday, April 24, 2009

malam cuti yg hening

tada apa yang nak dicoretkan..just cuba untuk menghilangkan
rasa sunyi dan rindu dalam hati ini..
i feel dat ton8 mmg sgt panjang..nak belajar tidak bersemangat
nasib baik ade peneman..jasmeen, ''anak perempuan'' yang diamanahkan semalaman..
tataula plak jasmeen ni sgt aktif..ingt adiknya layla sahaja yg aktif gni..dr mgrb td sampai sekarang
jasmeen xhabes2 lagi mengeledah rumah aku yg sekangkang kera ni..suma lubang nak diexplore
even kotak2 yg aku simpan brg2..maybe sbb umah ni asing bagi dia..i call her dora the xplorer..
time die baik, die dok landing2 tepi sejadah..alan cakap ms die jaga jasmeen, die asek nak manje2 ngn alan jer..but ngn aku macam tanak jer..hehehe..maybe muke aku yg cm mak tiri ni xmenarik hati die...apa2la jasmeen..hope suka ruma acik Nisha..wakakakaka...( cara cakap macam jasmeen uh betol2 budak)...jasmeen just a cat, but even kucing, rs agak seronok kos ade teman...mmmm
hope u behave ya jasmees, jgn nakal2...

Wednesday, April 22, 2009

Cat Stevens' transition to Yusuf Islam

sebuah kisah yang menarik untuk dikongsikan bersama





spring camp 2009



alhamdulillah..selesai sudah program selama 4 hari 3 malam di ville le lac
it was an awesome experiance..i learned a lot n make me think of a lot of things..
there are a lot of hopes and dreams that start to grow in myself...harap2 semuanya menjadi kenyataan...dengan izin yg maha kuasa..amin..

p/s: thnks a lot...terima kasih semuanya..

Saturday, April 4, 2009

Wanita Solehah Lebih Baek Drpd Bidadari Syurga

ini adelah petikan daripada:

http://azzariyat.wordpress.com/2009/03/28/wanita-solehah-lebih-baik-daripada-bidadari-syurga/

and also, note yg ditag oleh seorang sahabat yg disayangi~


Wanita solehah tidak boleh sembarangan mencintai lelaki. Lelaki yang paling wajar dicintai oleh wanita solehah ialah Nabi Muhammad SAW. Ini kerana Nabi Muhammad SAW adalah pembela nasib kaum wanita. Baginda telah mengangkat martabat kaum wanita daripada diperlakukan dengan kehinaan pada zaman jahiliyah, khususnya oleh kaum lelaki.


Ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW juga berjaya menyempurnakan budi pekerti kaum lelaki. Ini membawa keuntungan kepada kaum wanita kerana mereka mendapat kebebasan dalam kawalan dan perlindungan keselamatan oleh kaum lelaki. Iaitu dengan mengikuti ajaran Nabi Muhammad SAW menjadikan bapa atau suami mereka berbuat baik dan bertanggungjawab ke atas keluarganya. Demikian juga dengan kedatangan Rasulullah SAW telah menjadikan anak-anak tidak lupa untuk berbakti kepada ibu mereka, cthnya seperti Uwais Al-Qarni.

Salah satu tanda kasih Baginda SAW terhadap kaum wanita ialah dengan berpesan kepada kaum lelaki agar berbuat baik kepada wanita, khususnya ahli keluarga mereka. Rasulullah SAW sendiri menjadikan diri dan keluarga baginda suri teladan kepada kaum lelaki untuk bagaimana berbuat baik dan memuliakan kaum wanita.

Rasulullah SAW bersabda,

“Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang paling baik akhlaknya, dan yang berbuat baik kepada ahli keluarganya.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

Lagi sabda Rasulullah SAW,

“Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya; dan aku adalah yang terbaik dari kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak tahu budi.” (Riwayat Abu ‘Asakir)

Tapi betul ke wanita solehah itu lebih baik daripada bidadari syurga?

Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya(di dalam sebuah hadis yang panjang):

Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?”

Baginda menjawab, “Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin.”

Aku berkata, “Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?”

Baginda menjawab, “Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning….(hingga akhir hadis)” (riwayat al-Tabrani)


Terkejut bila membaca hadis ni dan ingin berkongsi bersama rakan-rakan lain. Sungguh tinggi darjat wanita solehah, sehingga dikatakan lebih baik daripada bidadari syurga. Semoga hadis ini menjadi inspirasi bagi kita semua dalam memperbaiki diri agar menjadi lebih baik daripada bidadari syurga. InsyaAllah..

Tapi, bagaimana yang dikatakan wanita solehah itu?
Ikuti kisah berikut, semoga kita sama-sama beroleh pengajaran.

Seorang gadis kecil bertanya ayahnya “ayah ceritakanlah padaku perihal muslimah sejati?”

Si ayah pun menjawab “anakku,seorang muslimah sejati bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata.wajahnya hanyalah satu peranan yang amat kecil,tetapi muslimah sejati dilihat dari kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi.itulah yang terbaik”

Si ayah terus menyambung
“muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona,tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya ,tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara dan berhujah kebenaran”

Berdasarkan ayat 31,surah An Nurr,Abdullah ibn abbas dan lain-lainya berpendapat.Seseorang wanita islam hanya boleh mendedahkan wajah,dua tapak tangan dan cincinnya di hadapan lelaki yang bukan mahram(As syeikh said hawa di dalam kitabnya Al Asas fit Tasir)


“Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”(surah Al Ahzab:32)


“lantas apa lagi ayah?”sahut puteri kecil terus ingin tahu.
“ketahuilah muslimah sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian grand tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya.
Muslimah sejati bukan dilihat dari kekhuwatirannya digoda orang di tepi jalanan tetapi dilihat dari kekhuwatirannya dirinyalah yang mengundang orang tergoda.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani tetapi dilihat dari sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TUHAN nya,dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberi”

“dan ingatlah anakku muslimah sejati bukan dilihat dari sifat mesranya dalam bergaul tetapi dilihat dari sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul”

Setelah itu si anak bertanya”Siapakah yang memiliki criteria seperti itu ayah?Bolehkah saya menjadi sepertinya?mampu dan layakkah saya ayah?”

Si ayah memberikan sebuah buku dan berkata”pelajarilah mereka!supaya kamu berjaya nanti.INSYA ALLAH kamu juga boleh menjadi muslimah sejati dan wanita yang solehah kelak,malah semua wanita boleh”

Si anak pun segera mengambil buku tersebut lalu terlihatlah sebaris perkataan berbunyi ISTERI RASULULLAH.

“Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu ,puasa di bulan ramadhan ,menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya,maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya”(riwayat Al Bazzar)

blog yang diabaikn~

vy poor la blog ineh
diabaikan sekian lama
wat cn i do
banayk bnda nak buat
and ade jer kekangn
btw,

banyak jua big event yg sudah berlalu like

  • 80 plats en tour du monde ( btol tatau eja), it's an ocassion yang mn kite berpeluang merasa makanan dari negara2 yg mengambil bhg...n aku, mcm biasela, kene menari..but dis time beze skit..nnt upload da video..
  • majlis hari jadi budak2 yg lahir bulan march, it's me, hamzah n sasi..vy da biseng meriah one..i love it..thnks to all my frens!
dalam dok suka2 uh..ade gak cabaran yg mendatang,
  • last week aku xberapa sehat..biasela kn, bila cuaca asek berubah2..and now, sore plak mcm apa ntah..i neraly lost my voice
well, really hope dat everything's gonna be alright..;)

Thursday, March 19, 2009

terima kasih! thank u! merci!

i haf no word to describe my gratitude to all
of my dearest friends, seniors n my family...
i do really have a good time!
my birthday sangat2 la bermakna, xterasa sgt diri ini makin tua
hahaha...

thnks a lot!

again

and again!!

thnks for da foods, and cakes!

yum2, sgtla sedap...and to friends yg come over to muh house
untok makan same2..ngeeee~

terharu..;)

pulut kuning with kari daging by K.pia and AQmarina


deliciouse yummy2 creamy cheesy framboise..;p by AYnaa



coklat cake by k.ain



cheese cake by k.asma, k.lilo, kuku and k.fadli


waaaa..tak sgka my bday thn ni sgtla meriah dengan food..huhhuhu
thnks suma!
xlupa kepada wewen yg sediakn dinner yg sgtla enak!
and friends yang memeriahkn:

ina, k.ya, alan, pame, kuku, aynaa, farah,semah
sasi, mimi ( even korg xdpt merasa kek yg sedap)
seniors2, k.ain, k.maya, k.anis maman,
bla2..suma2la!

and to all kwn2 di malaysiayg msg and kol me
mase bday...syg korg..ngeee~

thnksssssss again!

mmmmuah!loveyoall..ngeeee~

Sunday, March 15, 2009

Ireland


ekceli dis post tersangatla da basi
but have to update la..hahaha
cos tatau nk tls apa..
well, finally aku berjaya menjejakn kaki ke bumi
ireland yg sgtla terkenal dengan kambing biri2 nya yg bebulu ctk
oso rumah2 yan teramat unik...and xdilupakn, terkenal dengan cuaca yg xmenentu
semasa di irealn tak banyak sgt tempat dapat dikunjugi..
from Galway aku ke Dublin..both dat tempat r awesome!
dat holss realy woth it..;)

btw,
i really wana say thnks to k.nini dearest yg banyak membantu
semasa di sane...u r soo kind sis!
love ya...;)

n oso to da sistas di sane yg sgtla
baik2...

semoga kebaikn mu mendapat ganjaran-Nya

p/s: wish to be there again!





Tuesday, March 10, 2009

sweet~



p/s: remind me of something sweet~

Saturday, February 28, 2009

selamat hari lahir korang suma!

it was so fun!
thnks for that hillarious party ...asek gelak jer semalam
everyone seems so happy!...
makanan2 pom sangatla sedap...and strawberry chocolate uh mmg ump!

lastly,

selamat hari lahir:

  • aqmarina sharfina ( ina)
  • nurul aimi ( mimi)
  • nurul ainaa ( aynaa)
  • farrahwani ( farah)
  • shahrir azri ( ayie)


korang suma da tua da..wep2..;p


p/s : love u all...mmmuahks!

Thursday, February 26, 2009

syafiq fikri dearest~


dear syafiq fikri,

bukan aku tanak pkai mafla pemberian mung, tapi sayang nak pakai
it's too precious..thnks for this lovely gift..aku akan jaga baek2...ngeh2~

Bratz Dolls



In Beyond The Facts, we examine how Bratz are convincing a generation of girls that to be hip and beautiful they have to have gigantic heads.

P/S: Ishk2...sgtla plik2~

nak tgk movie!

  • Transformers 2: Revenge of the fallen (2009)

  • Harry Potter and the Half Blood Prince 2009

  • Coraline (2009)


p/s: mau tgk semua ineh, tapi bkn di besancon..mau MID VALLEY!

Monday, February 23, 2009

Mickey Mouse - Puppy Love ♥

♥♥♥

♥ENGLISH ; i love you
♥POLISH ; ja kocham cibie
♥FRENCH ; je t'aime
♥HINDI ; hum tumhe pyar karte hae
♥CZECH ; miluji te
♥SLOVAKIAN ; lu'bim ta
♥ITALIAN ; ti amo
♥UKRAINIAN ; ya tebe kahayu
♥GERMAN ; ish libe dish
♥CHINESE ; wo ai ni
♥GREEK ; s' agapo
♥HAWAIAN ; aloha wau ia oi
♥LITHUIANIAN ; tav myliu
♥KOREAN ; sa rang hae
♥JAPENESE ; aishiteru
♥ROMANIAN ; te ubsec
♥BOSNIAN ; volim te
♥ALBANIAN ; te dua
♥FILIPINO ; mahal kita
♥SPANISH ; te amo
♥PORTUGESE ; amo te
♥ARABIAN ; annah be hebic
♥RUSIAN ; ya lublu tibia
♥ MALAY ; saya sayang kamu

Friday, February 20, 2009

sifat romantik Rasulallah S.A.W

Rasulullah SAW adalah contoh yang terbaik seorang suami yang mengamalkan sistem Poligami. Baginda romantik kepada kesemua isterinya. disebutkan satu kisah pada suatu hari isteri-isteri baginda berkumpul dihadapanbaginda lalu bertanya siapakah diantara mereka (isteri-isteri) baginda yang paling disayangi". Rasulullah SAW hanya tersenyum lalu berkata, "Saya akan beritahu kamu kemudian~. "
Selepas daripada pertemuan itu, Rasulullah telah memberikan setiap seorang daripada isteri-isteri baginda sebentuk cincin. Baginda berpesan supaya tidak memberitahu kepada isteri-isteri yang lain~ . Lalu suatu hari mereka berkumpul lagi dan bertanyakan soalan yang sama. Rasulullah SAW lalu menjawab "Orang yang paling aku sayangi ialah yang kuberikan cincin kepadanya". Isteri-isteri baginda tersenyum puas kerana menyangka hanya diri mereka sahaja yang mendapat cincin dan merasakan bahawa diri mereka tidak terasing.
Tidak ketinggalan amalan-amalan lain yang boleh dilakukan untuk mendapat suasana romantik ini Rasulullah SAW ada bersabda yang bermaksud: "Apabila pasangan suami isteri berpegangan tangan, dosa-dosa akan keluar melalui celah-celah jari mereka". Rasulullah SAW selalu berpegangan tangan dengan Aisyah ketika di dalam rumah. Baginda acap kali memotong kuku isterinya, mandi junub bersama, dan mengajak salah seorang dari isteri baginda pergi musafir (mengikut undian) untuk menambahkan lagi kasih sayang di antara mereka.
Inilah serba sedikit kisah romantik Rasulullah SAW agar dapat kita tauladani dan praktikkan dalam kehidupan berumahtangga. Pada suami-suami yang budiman selepas ini peganglah tangan isteri anda setiap waktu, setiap masa dan setiap saat begitu juga pada isteri-isteri solehah peganglah tangan suami anda bagi menghapuskan segala dosa-dosa~. ada yang belum berumahtangga tu cepat-cepatlah mendirikan rumahtangga~ kerana dengan perkahwinan itu boleh menjamin anda ke syurga.

"Ya Allah cantikkanlah akhlak ku seperti mana cantiknya akhlak Rasulullah SAW, tenangkanlah hati ku bagai tenangnya air di tasik, dan serikanlah wajahku bagai bercahayanya bulan purnama di hari berserinya wajah orang-orang beriman...." Aaaammmmmiiiiin
~ Ya Rabbal 'Alamin~
Sabda Nabi, ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan, Insya Allah Tuhan akan menggandakan 10 kali kepadanya ALLAHUAKBAR

Wednesday, February 18, 2009

panggilan telefon di awal pagi...

around 4.30 am..


truttt..truttt...( bunyik tepon nokia aku dengan simcard maxis )

gambar along terpapar di skrin telefon...aku pandang jer telefon tu..
biarkan tros berdering dengan ringtone '' mawar khayalan''.
aku xleh nak angkat panggilan uh kos tiada kredit.

(info for those yang tatau, kalau mau jawab panggilan telefon dengan menggunakan talian malaysia, kene ade kredit dalam telefon kos setiap panggilan yang diterima kene charge RM6 per minit, kalau xsilap la)

aku matikan panggilan tuh
kos tak mau kejotkan aynaa yang tgh nyenyak tdo di sebelah
but hati aku berdebar- debar

'' napa along kol pagi2 buta neh??, xpernah2 die kol waktu gni..napa??"

and then aku hantarla satu msg to my sister dengan menggunakan telefon di france neh,
asking her, why she called me..

sambil menunggu reply from my sister uh
fikiran aku sangatla kacau
macam2 benda buruk aku pikir...
YA ALLAH
mintakla bukan berita buruk


aku menunggu

dan menunggu

...

5 menet berlalu

aku xleh lelapkan mata kos aku kene tggu sampai my sister reply my msg

and finally, sampaila jua msg yang ditunggu2


'' owh, tada apa2..salah tekan td, nnt check email k?"

pheww..lega amat....

aku hampir2 menangis dek menunggu and kos dok pk bnda yg bukan2

syukur alhamdulillah


....


p/s: selalu takut...

ponteng klas ag..;p

sweet dream comments


hari neh sekali ag klas pagi tak dapat nk g
gara2 salji yang agak la tebal, tapi xsetebal minggu lepas
apa lagi, aku sambung la tdo...dan gara2 sambung tdola aku nyaris2 lambat ke kelas yang pukol 11 itu...yah, even salji still ade, bus da boleh bergerak da start kol 9
kenela g klas linguistique generale...ooooo...sangatla buhsan klas tersebot...sigh~

pastu di sebelah petangnya aku terpaksa ponteng klas sekali ag
due to sakit kepala yang amat..mesti ni gara2 sejuk...haih, barula tau yang aku aku ineh
tidakla jenis yang tahan sejuk..aku tdo sepanjang hari selepas menelan sebiji panadol yang aku jumpa lam laci..( sebek)...

p/s: kepala penim, gara2 byk tdo..mlm ni kompem xleh tdo...habes akuuuuuuuu!!!

Sunday, February 15, 2009

Thursday, February 12, 2009

kelas vs snow




credit to cik farah, curik die punya..hahahaha~


huahua...sukanya ati ineh bila
xpayah nk pergi kelas gara2 salji yg lebat...;)


bangun2 jer pagi tadi, salji da pom memutih kat lua uh
sangatla cantik..macam gula kapas....

ekceli aku bangun lambat, kelam kabut nk bersiap ke kelas
tup2 sampai kat tempat tggu bus, ade sorang makcik nek keta berhenti depan
kami suma and cakap tada bus gara2 salji..huahua..apo lagi
gombira la den....huahua~

suma cam sonok ja..and kami pom apa lagi,
amikla kesempatan ineh untuk bermain salji!

yehhhaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!

suma da macam2 gaya da, ade yang tergolek2( aku la slh sorg drnya) , terlompat2
sangatla gembira...;p

kitorg amik2 gambar, buat snow man, snow woman, snow kid, snow baby...suma anak beranak die la pendek kata...


tapi...

haih~


aku ni xtahan sejuk sangat la...tangan cepat jer sakit sbb sejuk gla

jadi, pulangla aku awal dari suma orang...aku and wen...


p/s: kawan2 aku yang lain masih belum balik ag neh..mak aih, xreti sejuk ka???

Sunday, February 8, 2009

update pitchas bday~


di kenduri kahwin saudara, from left, yap, che teh, achick, along, cik ngah, k.emma
si kecil di bawah, sarah, mira, adam and arif..<3


arif cayang

kakak carah bucuk


permata hatiss...

selamat hari lahir ayah!!

my mother and ayah


bz bagi bunga telor..macam wedding day plak..ngeh~

happy bday yap poyo!


make a wish!

adam drooling...;p



nyawaku...

muke seyesss jer suma

hahahh..macam sambot merdeka...
( ekceli xcukop family member neh, there shud me yoo and baby lokman, tapi diorg tdo awl...and sorang ag tada...AKU...;()


K.emma's family( someone's missing..yoo)


p/s: i miss them soo much..sigh~

Friday, February 6, 2009

balik umah???

waaa....sonok bla dapat tau nnt jun ine ade ct sebulan....yehaaaa!!!!

Emo Comments For Hi5



mm...tapi..kekeliruan melanda.........

balik malaysia....

tak balik malaysia....

balik malaysia....

tak balik malaysia....

balik malaysia....

tak balik malaysia....

balik malaysia....

tak balik malaysia....

balik malaysia....

tak balik malaysia....

balik malaysia....

tak balik malaysia....

balik malaysia....

tak balik malaysia....


....( berpikir dan tros berpikir)....

p/s: antara dua...haih~

Sunday, February 1, 2009

keje si weekender~

keje yang harus setel hari ini:

  • kemas umah
  • basuh kain
  • sapu lantai
  • kemas buku
  • buat homework

p/s: moga2 aku istiqamah wat keje..;)

Wednesday, January 28, 2009

NANCY AJRAM ~ENTA EYH



p/s: bila cinta dikhianati....

fa..mi.L...Y

afta back from uk, seyesly i feel really lazy to update my blog..
baru tgl a few days, blog neh cam da berhabuk skit ( hyperbola ja...)
well, new sem da start...and i feel not happy with my new surrounding..maybe baru ag kot..
rase amat mls untok ke kelas...ntahla, i haf no motivation nk blaja, maybe ini adelah '' cuti'lag'' kot..huhuhu...
dalam mase beberapa bulan lagi aku akan menempuhi exam yg besar, it's DALF..aku agak takot ekceli...i dont know wether i can make it or not...Ya ALLAH ya tuhanku, berkatila pelajaranku...
my mood now very not stable, i feel soooo ''sakit umah''....yes, i do miss my hometown..esp at this moment where are all of my siblings and their kids ngah berkumpul di kelantan....i know macam mn rupa kemeriahan di rumah aku itu...sigh~
semalam, adik beradiku berpakat buat suprise bday party buat ayah ku, di samping anak sedara ku yg ke 2, mohd hairi ashraf...


selamat hari lahir ayah


and

yap


Hadiah claim nnt...;)

balik dari kelas semalam aku berwebcam dengan keluarga aku yg besar itu...sangatla meriah...
anak2 sedara ku suma dok berebot nak dok plg depan...siap gaduh2 ag...makin sebak jdnya...
Si kecil yang makin comel sepanjang 5 bulan ak di sini, Adam, Kakak ( Sarah), Amira, Arif, Lokman..suma dok panggil2..'' che su...che su..''...padahal ingat ke tak diorg ngn aku neh..huhuhu...aku dapat tgk muke every member of my family, bila sampai part my mother, aku cam rs sedeh gla...mak aku makin banyak uban di rambut...and it make me scared.......rase macam dah lama aku tinggalkn my parent...sobbsss...ngah dok sedeh2 uh, Adam, ana sedara aku yg berumur 5 thn mengejek aku...'' aiyooo, che su nangis''..huhuhu..segan plak ngn dak kecik yang banyak molot itu..

adek beradek aku sonok dok bercerita pasal majlis hari jadi ayah and yap uh...dengar2 cam sangatla meriah ade banyak makanan...siap bunga telor lagi ok..huhuhu
and their theme is GREEN...walawehhh..( bukan ka ayah minat kaler merah ka???)

well, even aku xdapat bersame ngn family aku, i hope that i can tebus balik moment macam uh
someday...wait for me ya...:)

p/s: xsabar nak tunggu abang ipar aku emailkan gambar family aku....

Saturday, January 24, 2009

kelegaan~

di rumah..oh la la~


p/s: home sweet home second...besancon~

Tuesday, January 20, 2009

manchester la plak....hohohoho

5 jam...5 jam okai aku nek bus dr london...waaaaa...macam nk patah pinggan aku...
hahahha...finally sampai gak aku di tanah manchester ineh...
smpai ja di sini, kami disambot oleh kawan2 btn si wewen..shaz, fatin and afif...thnks u guys for the you all punya generousity....
first thing yang kami lakukan sesampai di sini adalah makan..waaa, sangat starving..sangat gembira jumpa nasik...and again budak2 manchester berbuat baik kepada kami...diorg belanja kami makan okai..sangat sedap nasik pak arab itu...
skunk di bilik shaz, aynaa tengah xbetol kos die punya hp buat hal...and ini adalah pesanan die, nak kontek aku kol nisha..lalala..

and wewe seems like terlayang2 kos die jumpa lelaki yang ala2 ex bf die...watever...

k, till then...xoxoxoxo

Monday, January 19, 2009

LOndon...lalalala

phew~
SELEPAS seharian naik train turun train, naik bus, naik flight, naik coach,nek bus double decker...smpai juga di rumah kawan si wani ni di hamstead...huhuhu...sgt leteh, but sgt gembira kos finally smpai jua aku di kota london ineh..huhuhu...sgt rs lik kos da lama xdgr org ckap bhs lain selain bhs french....'' welcome to LONDON ( konon2 dengan accent british..huhuhu)
well, very tired..malas nk menulis pjg...need to rest kos tomorrow nk gerak ke Manchester..
till then...xoxoxoxo...

Sunday, January 18, 2009

colmar mood~

huhuhuhu...xjd nak away seminggu dari muh blog neh
well, dapat chance gune tenet umah budak bernama mali di Colmar ineh...thnks mali.
perst time sampai colmar neh,i thnk dat dis place kinda cool....bandar die alive...
ekceli just back from centre ville ( pusat bandar), setelah seharian pusing2 and snap pics...sgt tired...sampai leh terlelap lam bus time otw nak alek umah budak2 di sini....
thnks to our tourists guides, farid and iz....we had fun today...now ngah tggu aynaa siapkn dinner...huhuhu...curi tulang jap....
well, till then..xoxoxoxo...

Saturday, January 17, 2009

away~

away for a week...off to COLMAR-BASEL- LONDON- MACHESTER

Mohamed Aboutreika محمد أبو تريكة



dok tengah browse2 kat tenet neh, aku terbacala satu blog kwn kepada kwn ni
about an Egypt's soccer legend Mohamed Aboutreika...beliau diangkat sebagai atlet kebanggaan umat islam kerana tindakan beraninya pada Januari 2008 lalu, sewaktu ACN di Ghana, dalam satu perlawanan kumpulan Mesir menentang Sudan, beliau telah menimbulkan kekecohan dalam dunia bolasepak dan Confederation of African Football (CAF) dengan satu adegan kontroversi, tapi sangat bermakna pada umat Islam.

lebih lanjut di sini


Dan di dalam satu laman internet ini, it said that
Aboutreika Inspires Congolese to Islam..it's wonderful right?? aku kagum dengan tindakan beliau untuk menunjukkn keprihatinan terhadap saudara di GAZA and also kecintaan kepada agama ISLAM...alhamdulillah...


p/s: beliau telah memainkan peranannya..aku bila lagi?? sigh~


Friday, January 16, 2009

Hijab is fashion / mode

Touche pas mon voile

touche pas mon voile AKA Don't touch my scarf/ hijab AKA jangan sentuh tudung saya




While browsing kat youtube, i found this video...it's about women and hijab...
maybe certain people tatau yang di FRANCE, simbol keagamaan dilarang di sekolah..and for the muslim, esp for girls, memakai tudung adalah dilarang sama sekali...it's nonsense r8??
indeed, i'm proud of wearing tudung, even i know that i'm not really ''pratiquant'' or senang citer bkn yg jns pakai tudung labuh....but honestly i really love to see macam2 gaya tudung yg ade pada ms kini...mcm2 gaya even kadang2 ade yg mcm nak tanak pkai... yg i livo da most is cara orang arab pkai tudung..ekceli it's not tudung, but shawl...and for myself, aku mmg peminat selendang no 1...it's easy to wear and plg penting xpayah nak iron sampai 'lendik'...;)

Budak Kelantan



aku baru jer habes tgk citer neh, setelah sekian lama mencarik...well, not bad la even i cant stop laughing kat certain part..yg plg takleh blah die punya subtitle..ade sstgh dialog pelakon citer neh yg mmg xleh nak diterjemahkan ke bahasa inggeris, or bahasa 'lua' pom mcm agak payah la....

p/s: aku sk citer ni kos ade halim yazid..;p

Thursday, January 15, 2009

Supermassive Black Hole

Oh baby don't you know I suffer?
Oh baby can't you hear me moan?
You caught me under false pretences
How long before you let me go?

Oooh...You set my soul alight
Oooh...You set my soul alight

(oooh...You set my soul alight)
Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

(oooh...You set my soul alight)
Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

I thought I was a fool for no-one
Oh baby I'm a fool for you
You're the queen of the superficial
And how long before you tell the truth

Oooh...You set my soul alight
Oooh...You set my soul alight

(oooh...You set my soul alight)
Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

(oooh...You set my soul alight)
Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive
(sucked into the supermassive)

Supermassive black hole
Supermassive black hole
Supermassive black hole
Supermassive black hole

Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

(oooh...You set my soul alight)
Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

(oooh...You set my soul)
Glaciers melting in the dead of night
And the superstars sucked into the supermassive

Supermassive black hole
Supermassive black hole
Supermassive black hole
Supermassive black hole

Tuesday, January 13, 2009

BOIKOT~


p/s: i'll try my best, demi saudaraku di palestin...

Sunday, January 11, 2009

Edcoustic - Muhasabah Cinta




Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrahkan semua pada Mu

Tuhan baru kusadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta Mu


Kata kata cinta terucap indah
Mengalir berdzikir di kidung do’a ku
Sakit yang kurasa biar
Jadi penawar dosaku


Butir butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi Muhasabat cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan Mu

paksa kahwin!

aku sangat sedeh bila tau ayah aku trima lamaran kawan baek die untok aku!!!!
aku menangis bagai mati laki bila ayah aku paksa aku trima somebody yang aku rase
memang aku xdpt cinta sampai bila2!!!!

ayah kejam!

waaaaaaaaa..........

pastu boleh pulak family aku siapkan baju pengantin aku...

KALER PINK ok!!!.....waaaaa...tanak2!!!!!

dalam aku dok beria2 meraung melolong melalak uh,
akak aku yang no 3 pom tanya la aku, ''bakpo sedeh sangat neh???....umur adik ni da boleh da nak kawen,lagipom budak laki uh not bad apa, segak lagi..apa yang adik xpuas hati sangat neh???''

aku xpaham kenapa semua sokong aku kahwen awal, padahal diorg gak yg sebok2 pesan lu, esp ayah n along aku..
''jangan ngade2 nk kahwen awl, pergi oberc uh bkn nk cr laki...nk bljar''
tapi, tgkla skang...suma paksa aku kahwin!!!!!!!


aku pom dengan rase geramnya menjerit

'' che su muda lagi, umur xmasok lagi 21...che su baru jer sampai france, baru nk kenal dunia baru....bakpo wat che su gini???!!!!!!......''

dengan teresak2 uh, aku smpat menambah;

'' lagipom che su da ade BOYFRIEND, paham tak!!!?????"

aku tatau kenapa aku kuakn penyataan yang tidak betol itu...padahal aku mg tada bf ( aku hanya ade teman baik yang sangat rapat dengan aku)
aku rs alasan itu paling kuat kot at da moment, and i hope dat my family bleh ubah fikiran
bila tau aku da ade pilihan hati....

tapi, sebaliknya aku kene marah plak!

" bakpo la bodoh sangat xgtau awal2 huh???, cane kami nak kenselkan? mmg da terlambat da!, tau tak???"

waaaaa.... meraungla aku.....nampaknya aku mmg kene kawen ngn budak laki uh
AKU BENCI KO...BENCI!!!!!

pastu along aku pom pujok2 la aku,
'' tapa su, nnt k.da pikirkan cara utk buat ayah ubah pikiran ok?''

aik, baek plak along aku neh, tadi die beriya sgt nk aku kawen..( maybe die xtahan dengar aku meraung macam org gila kot)

aku tatau napa aku xrase terpujok pom..bahkan ati aku rs mkn sakit....sampai hati family aku
wat aku gini...........

aku tau ayah aku xmungkin ubah fikiran die...malahan aku mungkin dirotan
sampai aku trima lamaran uh...( macam kisah zaman2 dulu plak)


aku menangis


menangis


menangis

dan menangis........................................................




.................................



.........


......



tiba2 aynaa bergerak kat sebelah aku, bangun untuk sembahyang subuh...;p


hehehehehe...upa2nya aku bermimpi.naseb baik....phewww~


P/s: even mimpi pom mata aku tetap basah sedikit..aku betol2 menangis..wakakakaka

Sunday, January 4, 2009

Benar- benar

A FRIEND OF mine told me dat dis song sangat mendalam maksud die...i just gv it a try n immerse maself dalam die punya lirik...yah, xdinafikan...liriknya mmg sangatla SOMETHING...


Sayang, ku benar-benar cinta…

Semalaman ku tak kering mata
Didukung kekabu melapik pilu
Mengharap esok bisa menjanjikan sebuah lembaran baru

Sejak kita berdua berpisah
Aku tak habis-habis gelisah
Apakah itu tandanya bahawa…

Ku benar-benar cinta
Ku benar-benar sayang
Tak terjawab bila hati bertanya ke mana kau hilang

Ku benar-benar cinta
Ku benar-benar sayang
Suluhkan gelita kalbuku terang

Semalaman lagi bersendiri
Parahnya diseksa sunyi sepi
Beginikah perasaan pabila kita disisih cinta

Ku sangka ku tabah berdikari
Rupanya rapuh untuk berdiri
Kembalilah kau kepada ku kerana…

Ku benar-benar cinta
Ku benar-benar sayang
Tak terjawab bila hati bertanya ke mana kau hilang

Ku benar-benar cinta
Ku benar-benar sayang
Suluhkan gelita kalbuku terang